Olej tamanu: pochodzenie, właściwości i stosowanie

Uroda to nie tylko odpowiednio wykonany makijaż, ale również pielęgnacja, w której nie powinno zabraknąć oleju tamanu. Wspomniany olej stał się popularny już jakiś czas temu, jednak ze względu na swoje niezwykłe właściwości zaczyna po niego sięgać coraz większa liczba osób. Olej ten sprawdza się idealnie w przypadku leczenia wszelkiego rodzaju problemów skórnych, zarówno wyprysków i trądziku, jak i blizn oraz zaskórników. W jaki sposób uzyskuje się ten olej, jakie są jego właściwości i czy każda osoba może go stosować?

Pochodzenie oleju tamanu

Olej tamanu powstaje poprzez tłoczenie na zimno wysuszonych pestek owoców drzewa rosnącego jedynie na terenach Afryki, Azji oraz Oceanii. Owoce drzewa tamanu swoim kształtem przypominają morele, jednak posiadają nieco większą pestkę, która po wyciągnięciu powinna być suszona przez około miesiąc, czyli do czasu aż zmieni swój kolor na brązowy. W tym momencie można z pestki uzyskać olej, który jest dosyć gęsty i przybiera barwę od zielonkawej do karmelowej.

Właściwości oleju tamanu

Olej tamanu to bardzo bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, których niedobór objawia się suchością skóry, a także spowolnionym procesem gojenia się ran. Kwas linolowy ochrania suchą skórę przed utratą wody, natomiast jeśli chodzi o cerę tłustą, to odblokowuje pory i normuje prace gruczołów łojowych, zmniejszając tym samym ilość zaskórników, które najczęściej pojawiają się na czole, brodzie oraz nosie. Z kolei kwas oleinowy ułatwia przepuszczanie w głąb skóry aktywnych składników, wzmacniając tym samym jego działanie. Jeśli chodzi o pozostałe właściwości oleju tamanu, to warto wiedzieć, iż działa on przeciwbakteryjnie, regenerująco na skórę, a także kojąco.

Stosowanie oleju tamanu

Olej tamanu może być bez obaw stosowany do każdego rodzaju cery, gdyż bardzo dobrze radzi sobie z wszelkimi problemami skórnymi. Po produkt ten powinny sięgać przede wszystkim osoby walczące z trądzikiem, stanami zapalnymi skóry, rozstępami oraz potrądzikowymi bliznami. Olej tamanu ze względu na właściwości zmniejszające ból i zaczerwienienie może być stosowany bezpośrednio po depilacji, na oparzenia słoneczne, ukąszenia owadów, skaleczenia, odmrożenia, a także różnego rodzaju zadrapania. Warto wcierać go również w skórę głowy, ponieważ skutecznie łagodzi objawy łuszczycy oraz łupieżu. W jaki jednak sposób należy stosować ten olej? Produkt ten warto nanosić bezpośrednio na skórę w nierozcieńczonej postaci, gdyż w ten sposób zadziała najlepiej. Nie należy jednak smarować nim całej twarzy a jedynie aplikować punktowo na konkretną zmianę skórną lub bliznę. Olej najlepiej nakładać na twarz na noc nie tylko ze względu na specyficzny zapach, ale również z uwagi na fakt, iż przez noc skóra bardzo dobrze się regeneruje, pochłaniając aktywne składniki znajdujące się w produktach kosmetycznych.

[Głosów:0    Średnia:0/5]