Jadalne owady – nietypowy sposób na urozmaicenie posiłków

Szukamy sposobów, żeby nasza dieta była jeszcze bardziej urozmaicona, pełna wartości odżywczych i oryginalnych smaków, które sprostają oczekiwaniom naszych kubków smakowych. Coraz chętniej eksperymentujemy także z nowymi przepisami i sięgamy po nieznane nam dotąd produkty.

W sklepach znajdziemy mnóstwo rozmaitych produktów spożywczych, które są źródłem wielu witamin i minerałów. Obok tych popularnych, znajdziemy także te bardziej oryginalne, które dopiero zaczynają gościć w naszej kuchni. Przykładem takiego niecodziennego składnika naszej diety są jadalne owady, które możemy teraz kupić w sieci sklepów Kaufland.

Jadalne owady – bogactwo witamin i minerałów

Szukając rzeczy bogatych w wartościowe składniki odżywcze, zwykle sięgamy po owoce, warzywa, nabiał lub pełnoziarniste makarony i brązowy ryż. Ale obok tych doskonale znanych produktów znajdziemy także jadalne owady, które źródłem wielu cennych mikro- i makroelementów. Znajdziemy w nich między innymi:

  • duże ilości łatwo przyswajalnego białka,
  • zdrowe nasycone kwasy tłuszczowe,
  • witaminy z grupy B,
  • wapń,
  • potas,
  • żelazo
  • magnez.

Jadalne owady dostarczają organizmowi znacznie więcej energii niż na przykład tłusta ryba czy mięso, a jednocześnie zawierają mniejsze ilości szkodliwego tłuszczu i cholesterolu. Są one także zalecane osobom z nietolerancją laktozy, które zmagają się też z długotrwałym niedoborem wapnia.

Jak włączyć jadalne owady do codziennej diety?

Jedzenie owadów może wydawać nam się bardzo egzotyczne. Kojarzy się raczej z dalekimi podróżami do Meksyku i krajów azjatyckich niż z urozmaiceniem codziennej kuchni w Polsce. Ale firmy zajmujące się przetwórstwem owadów idą z duchem czasu – ich produkty znajdziemy tutaj https://www.kaufland.pl/asortyment/inne-marki/moc-smaku-w-robaku.html. Dziś oferują one nie tylko suszone czy smażone insekty, ale także gotowe dania i przekąski, których bazą są jadalne owady. Możemy wybrać np. batoniki ze świerszczy, pieczywo z mąki ze świerszczy oraz suche mieszanki, z których przygotujemy kotleciki, burgery oraz sosy do makaronu lub ryżu. Produkty w takiej formie mogą być nowoczesną alternatywą dla tradycyjnych potraw, które dzięki nim zyskają nowy wymiar, zarówno jeśli chodzi o smak, jak i o walory odżywcze.