Cebula i jej właściwości lecznicze

Zdrowie jak wiadomo jest najważniejsze, jednak nieodpowiednia dieta, a także brak aktywności fizycznej przyczyniają się do jego pogorszenia. Z licznymi problemami zdrowotnymi można sobie jednak poradzić, wprowadzając do swojego codziennego menu wartościowe produkty spożywcze. Jednym z takich produktów jest właśnie cebula, która w tradycyjnej medycynie naturalnej od wielu wieków ceniona jest za liczne właściwości lecznicze. Nie bez powodu cebulę nazywa się naturalnym antybiotykiem, ponieważ zawarte w niej substancje wspomagają leczenie nieprzyjemnych objawów przeziębienia i grypy. Jakie jeszcze cenne dla zdrowia właściwości płyną ze spożycia cebuli?

Cebula wspomaga walkę z objawami przeziębienia i grypy

Cebula z uwagi na zawartość tzw. fitoncydów, czyli lotnych substancji o działaniu grzybobójczym, bakteriobójczym oraz pierwotniakobójczym wzmacnia odporność, a także łagodzi objawy przeziębienia i grypy. Niestety pod wpływem działania wysokiej temperatury cebula traci niemal wszystkie swoje cenne właściwości, dlatego też w walce z wirusami warto sięgnąć po naturalny syrop, który można przygotować w kilka minut. W tym celu cebulę należy pokroić w plastry, umieścić w małym słoiku, po czym zasypać kilkoma łyżkami cukru i odstawić na kilka dni w ciepłe miejsce.

Cebula pomaga obniżyć zbyt wysoki poziom cukru we krwi

Jedną z najważniejszych substancji, która znajduje się w cebuli, jest tzw. glukokinina, czyli hormon roślinny zapobiegający rozwojowi cukrzycy u osób narażonych są na wystąpienie tej choroby. Regularne spożycie cebuli przyczynia się ponadto do obniżenia poziomu glukozy we krwi, dlatego też diabetycy powinni na stałe wprowadzić to warzywo do codziennego menu (najlepiej w jak najmniej przetworzonej formie, jednak w przypadku np. problemów żołądkowych konieczna jest niestety jej obróbka termiczna).

Cebula wspomaga walkę z ukąszeniami

Okłady ze świeżych plasterków cebuli pomagają załagodzić nieprzyjemne objawy pojawiające się po ukąszeniu takich owadów jak pszczoły, osy, a nawet komary. Na szczęście z takimi nieprzyjemnymi objawami jak swędzenie oraz pieczenie można w bardzo skuteczny sposób walczyć, przykładając na około 10-15 minut w obolałe miejsce plasterki cebuli.

Cebula wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego

Regularne spożycie cebuli, jednak w rozsądnych ilościach wpływa bardzo pozytywni na układ pokarmowy, ponieważ wspomaga metabolizm, pomaga oczyścić organizm ze zbędnych produktów przemiany materii, a także przeciwdziała zaparciom oraz wzdęciom. Przed spożyciem cebuli należy jednak pamiętać o tym, aby poddać ją krótkiej obróbce termicznej, ponieważ surowe warzywo jest dosyć ostre w smaku oraz w działaniu i może niestety podrażnić żołądek.