Herbata to nieodłączny element naszego codziennego życia, jednak, zamiast sięgać po mało wartościową czarną herbatę, znacznie lepiej postawić na tę zieloną. Dlaczego? Zielona herbata to prawdziwa skarbnica cennych dla zdrowia substancji odżywczych a w szczególności polifenoli, które walcząc z wolnymi rodnikami, opóźniają proces starzenia się organizmu. To właśnie zielona herbata króluje na różnego rodzaju przyjęciach oraz bardzo ważnych uroczystościach, dlatego też w ślad za Azjatami powinniśmy przyjrzeć się tej herbacie nieco bliżej. Jakie jednak gatunki zielonej herbaty królują na salonach?
Bancha i Sencha
Dwie najpopularniejsze japońskie zielony herbaty to oczywiście bancha oraz sencha, które charakteryzują się niezwykłym smakiem oraz aromatem. Bancha z uwagi na swoją trwałość nie traci swoich cennych właściwości, dlatego też nawet przez dwa lata można ją bez obaw przechowywać. Napar z tej herbaty ma żółtobrązowy kolor i nieco cierpki smak a wielu smakoszy wyczuwa w niej nawet rybi posmak. Z kolei sencha odznacza się nieco trawiastym posmakiem, który zawdzięcza zbieranym na wiosnę młodym listkom. Poleca się ją do picia w szczególności osobom chorującym na cukrzycę, ponieważ pomaga wyregulować poziom cukru we krwi.
Matcha i Tamaryokucha
Myśląc o zielonej herbacie, większość osób przychodzi na myśl tylko jednak nazwa, a mianowicie matcha. To właśnie ten rodzaj zielonej herbaty wykorzystywany jest podczas ceremonii parzenia herbaty, dlatego też nie ma się w zasadzie czemu dziwić, iż coraz większa liczba osób zaczyna po nią sięgać. Matcha znacząco różni się od pozostałych zielonych herbat, ponieważ ma formę bardzo delikatnego i intensywnie zielonego proszku. Inną dosyć popularną zieloną herbatą jest również tamaryokucha, którą przygotowuje się w dosyć nietypowy sposób, ponieważ zgodnie z tradycją po pierwszym parzeniu, zamiast zwijać herbatę, podpieka się ją, po czym suszy gorącym powietrzem, obracając w olbrzymich bębnach. Obecnie jednak etap podpiekania herbaty jest niestety omijany przez co tak naprawdę nie możemy cieszyć się prawdziwym smakiem tamaryokuchy. Herbata ta ma dosyć ciemny kolor, przez co jest dosyć mocna w smaku, dlatego też sięgają po nią najchętniej prawdziwi koneserzy zielonych herbat.
Gunpowder
Ostatnią popularną odmianą zielonej herbaty jest gunpowder, która do Europy przywędrowała wprost z Chin, jednak z powodzeniem produkuje się ją również w Cejlonie oraz w Tajwanie. Gunpowder swoją nazwę zawdzięcza ciasno zwiniętym w kulki liściom herbaty, które swoim wyglądem przypominają strzelniczy proch. Otwierają się one w gorącej wodzie (właśnie pod wpływem działania wysokiej temperatury), dając mocny, zielonkawo-miedziany napar o nieco cierpkim smaku.