Nieodpowiednia dieta przyczynia się niestety w obecnych czasach do rozwoju wielu niebezpiecznych chorób cywilizacyjnych takich jak cukrzyca, nadciśnienie, miażdżyca oraz otyłość, dlatego też, aby im zapobiec, należy radykalnie zmienić swój sposób odżywiania. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu ludzie sięgali wyłącznie po nieprzetworzone produkty spożywcze, dlatego też przez długie lata zdrowie im dopisywało. Wraz z biegiem lat wszystko się jednak zmieniło, ponieważ zaczęto produkować coraz większe ilości wysoko przetworzonych produktów spożywczych, które nie zawierają niestety zbyt wielu wartości odżywczych. Które zatem produkty żywnościowe należy wyeliminować z codziennego menu, a które powinny na stałe zagościć na talerzu, abyśmy przez wiele lat mogli cieszyć się dobrym zdrowiem?
Produkty zakazane w codziennej diecie
W diecie większości osób królują niezdrowe produkty spożywcze, które wprawdzie smakują bardzo dobrze (głównie z uwagi na zawartość wzmacniaczy smaku, oraz bardzo dużych ilości cukru), jednak oprócz pustych kalorii nie dostarczają organizmowi niczego wartościowego. Niestety, ale takie produkty spożywcze mogą tylko przyczynić się do rozwoju wielu niebezpiecznych chorób oraz bardzo nieprzyjemnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego, ale nie tylko. Z tego też względu z codziennego menu należy całkowicie wyeliminować słodycze, słone przekąski, fast foody (pizze, zapiekanki, frytki, hamburgery, hot-dogi oraz kebaby), gotowe dania, tłuste mięsa, a także wszystko to, co zawiera w swoim składzie utwardzony tłuszcz roślinny, barwniki oraz konserwanty (z tego też względu należy bardzo dokładnie czytać etykiety kupowanych produktów).
Produkty wskazane w codzienne diecie
Aby ochronić organizm przed rozwojem niebezpiecznych chorób, należy dostarczać mu każdego dnia witamin, minerałów oraz antyoksydantów, które nie tylko poprawią wydolność organizmu, ale również wpłyną bardzo korzystnie na wygląd zewnętrzny. Co zatem powinno zagościć na talerzu? Najlepszym źródłem cennych dla zdrowia składników odżywczych są świeże warzywa i owoce, które najlepiej spożywać w surowej postaci, ponieważ obróbka termiczna pozbawia je wielu witamin oraz minerałów. W codziennej diecie nie powinno również zabraknąć tłustych ryb bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, pełnoziarnistych produktów spożywczych (razowy chleb, ciemne makarony, kasze oraz ryż), a także chudych mięs. Warto również każdego dnia wypijać co najmniej 2 litry niegazowanej wody, soki warzywno-owocowe oraz ziołowe herbatki i zieloną herbatę, które pomagają oczyścić organizm ze zbędnych produktów przemiany materii, a także walczą z wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi za szybszy proces starzenia się skóry.