Blaski i cienie diety niskokalorycznej

Szukając sposobów na skuteczne odchudzanie, jesteśmy coraz bardziej świadomi nie tylko korzyści, jakie niesie za sobą przemyślana dieta, ale również jej skutków ubocznych. Nie dziwi więc często zadawane pytanie o to, na ile wartościowa może okazać się dieta niskokaloryczna zwłaszcza, jeśli myśli się o niej w dłuższej perspektywie.

Na czym polega ten rodzaj diety?

Mianem diety niskokalorycznej określa się sposób żywienia zakładający znacznie zmniejszenie bilansu energetycznego względem rzeczywistego zapotrzebowania. Jej celem jest utrata masy ciała, nowoczesne diety niskokaloryczne koncentrują się jednak również na tym, aby wspomniany efekt mógł być utrzymany możliwie jak najdłużej. Dieta jest zalecana zarówno osobom zmagającym się z problemem nadwagi, jak i osobom otyłym, podkreśla się przy tym, że jej mądre stosowanie wymaga regularnych kontroli w gabinecie lekarskim.Najważniejszym zaleceniem diety jest redukcja wartości energetycznej posiłków. Przyjmuje się, że spożycie powinno być o około 300-500 kalorii niższe niż zapotrzebowanie na nie. Eliminuje się przede wszystkim wysokokaloryczne przekąski i słodycze, odchodzi się jednak również od nadmiaru soli i tłustych mięs. Skuteczna dieta wymaga również pamiętania o tym, jak duże znaczenie ma regularna aktywność fizyczna.

Blaski i cienie diety niskokalorycznej

Jeśli dieta niskokaloryczna jest prowadzona zgodnie z zaleceniami lekarza, jej pozytywne rezultaty nie ograniczają się wcale do eliminacji zbędnych kilogramów. Dieta jest w stanie obniżyć nadciśnienie tętnicze i pomóc w profilaktyce tak niebezpiecznych chorób, jak insulinooporność oraz cukrzyca typu 2. Jej zaletą jest także poprawa samopoczucia pacjenta, którego pewność siebie cierpi, gdy waga ciała jest zbyt wysoka.

Pacjenci decydujący się na stosowanie diety niskokalorycznej nie ukrywają, że potrafi być ona sporym obciążeniem dla ich organizmu prowadząc nie tylko do zmęczenia i rozdrażnienia, ale również do obniżenia spoczynkowej przemiany materii. Dieta bazująca na nieprawidłowym jadłospisie jest też niebezpieczna ze względu na ryzyko pojawienia się groźnych niedoborów witamin i składników mineralnych. Jest to także jeden z tych sposobów na odchudzanie, które wcale nie kształtują zdrowych nawyków żywieniowych, co, w ogólnym rozrachunku, również może być problemem.

Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z firmy Instytutu zdrowia Sofra.